Tandvårdsrädsla: Hur vi på Bene Tandvård hjälper dig att känna trygghet
Tandvårdsrädsla är en av de vanligaste orsakerna till att människor undviker tandvårdsbesök, något som kan leda till försämrad munhälsa och mer omfattande behandlingsbehov över tid. På Bene Tandvård förstår vi att rädslan kan ha många olika ursprung – från tidigare negativa upplevelser till en känsla av kontrollförlust i behandlingsstolen. Forskning visar att upp till 20% av befolkningen upplever någon form av tandvårdsångest, och denna rädsla kan påverka allt från sömn till allmänt välbefinnande veckor före ett planerat besök.
Är du orolig inför ditt tandläkarbesök?
Rädsla inför tandvårdsbehandling är en av våra vanligaste rädslor vilken i många fall leder till försämrad munhälsa med negativ inverkan på dagligt liv och livskvalitet.
Att uppleva rädsla för en hotfull situation är en normal reaktion men när rädslan inte upphör kan förväntansångest för ett inbillat hot uppstå, en fobisk rädsla med undvikandebeteende som följd. En stark tandvårdsrädsla kan därför betraktas som en fobi. Tandvårdsrädsla kan vara orsakad av ett tidigare trauma eller en ökad individuell känslighet eller sårbarhet samt av påverkan från andra, till exempel rädsla hos en anhörig.
Det är vanligt att tandvårdsrädsla uppstår som en reaktion på tidigare upplevd traumatisk tandvårdsbehandling.
För att hjälpa dig övervinna din tandvårdsrädsla har vi utvecklat en omfattande strategi baserad på den senaste forskningen inom området:
- Individuell anpassning
- Stegvis tillvänjning
- Kontrolltekniker
- Avslappningsövningar
- Förutsägbarhet
- Narkostandvård
Individuell anpassning
Varje patients rädsla är unik, och vi skräddarsyr därför bemötandet efter dina specifika behov. Forskning visar att 4-20% av befolkningen lider av tandvårdsrädsla, men med personligt anpassad behandling kan du få en betydligt bättre upplevelse.
Hos oss får du en individuell behandlingsplan som hjälper dig hantera din specifika typ av tandvårdsrädsla, vilket ger dig bättre förutsättningar för god munhälsa på lång sikt.
Stegvis tillvänjning
Vi introducerar dig gradvis till behandlingsmiljön – från att bara besöka kliniken till att genomföra enkla procedurer. Många av våra patienter har undvikit tandvård i genomsnitt 9,5 år innan de kommer till oss.
Genom vår stegvisa metod kan du i din egen takt vänja dig vid tandvårdsmiljön, vilket hjälper dig att återuppta regelbunden tandvård och förbättra din munhälsa.
Kontrolltekniker
Du får lära dig signaler för att pausa behandlingen när du behöver en paus. Forskningsstudier visar att ”att inte ha kontroll över vad som händer” är en av de största orsakerna till tandvårdsrädsla.
Med kontrolltekniker får du tillbaka makten över situationen, vilket avsevärt minskar ångestkänslor och gör behandlingen mer hanterbar för dig.
Avslappningsövningar
Vi kan hjälpa dig med praktiska andnings- och avspänningstekniker som minskar ångestnivån. Tandvårdsrädsla har en stark fysiologisk komponent med tydliga kroppsliga reaktioner.
Avslappningsövningar hjälper dig att dämpa dessa fysiska reaktioner, vilket gör att du kan känna dig lugnare både före och under behandlingen.
Förutsägbarhet
Hela behandlingsprocessen förklaras i detalj så att inga överraskningsmoment uppstår. Forskning visar att många med tandvårdsrädsla oroar sig mycket för ”allt som kan gå fel” – detta är den kognitiva komponenten av tandvårdsrädsla.
Genom att du får veta exakt vad som kommer att hända under besöket, minskar din oro och du kan känna dig tryggare med realistiska förväntningar.
Narkostandvård
För dig med svår tandvårdsrädsla erbjuder vi behandling under narkos – en trygg lösning när andra metoder inte räcker till. Studier visar att 95% av patienter med svår tandvårdsrädsla uppfyller kriterierna för specifik fobi (enligt ICD-10).
Med narkostandvård kan du få nödvändig tandvård utan ångest, och forskning visar att detta ofta hjälper patienter att senare kunna genomgå rutinbehandlingar med mindre rädsla.
Vårat mål är att möjliggöra tandvårdsbehandling genom att öka din/patientens självkänsla och ge dig/patienten kontroll över behandlingssituationen. Till vår hjälp finns beteendeinriktad terapeutisk behandling, medicinsk behandling samt möjlighet till behandling under full narkos. Vi samarbetar med leg.psykoterapeut Katarina Kjellvertz.
Narkostandvård
Vi på Bene Tandvård har stor erfarenhet av att arbeta med patienter som lider av rädsla för att gå till tandläkaren. Det finns många behandlingsvägar, från lugnande mediciner till full narkostandvård. Det sistnämnda innebär att du får sova medan tandläkaren arbetar. Vi kan dessutom förmedla kontakt med en terapeut eller psykolog för att lindra din rädsla. Vårt mål är inte bara att hjälpa dig till en god munhälsa, utan också att lindra din tandvårdsrädsla.
Narkostandvård vid Bene Tandvård | Fördelar för dig |
---|---|
Fullständig tandvård medan du sover | Ingen medveten upplevelse av tandvården – du vaknar när allt är klart |
Möjlighet att genomföra omfattande behandlingar vid ett tillfälle | Färre besök totalt – flera års uppskjuten tandvård kan åtgärdas vid ett eller få tillfällen |
Säker narkos med specialutbildad personal | Trygg behandling med konstant övervakning av din hälsa under hela processen |
Särskilt anpassat för patienter med svår tandvårdsrädsla (95% uppfyller kriterier för specifik fobi) | Får nödvändig tandvård även när andra metoder inte fungerar – bryter den negativa cirkeln av undvikande |
Eftervårdsplan med stegvis återintroduktion till rutintandvård | Möjligheten att bygga upp din självförtroende för framtida tandvårdsbesök utan narkos |
Vad är tandläkarskräck och hur vanligt är det?
Tandläkarskräck, även kallat dental fobi, är en utbredd rädsla som drabbar omkring 5 % av den vuxna befolkningen. För vissa kan det innebära en mild oro, medan andra helt undviker att gå till tandläkaren, vilket kan leda till allvarliga problem med munhälsan.
Orsakerna till tandläkarskräck varierar, men kan bero på tidigare smärtsamma upplevelser, känsla av kontrollförlust eller en rädsla för smärta.
På Bene Tandvård har vi stor erfarenhet av att hjälpa patienter med tandvårdsrädsla. Vi möter dig med förståelse och anpassar behandlingen efter dina behov, så att du kan känna dig trygg och bekväm hos oss.
Letar du efter en tandläkare som förstår din tandvårdsrädsla?
Hos oss på Bene Tandvård har vi lång erfarenhet av att hjälpa patienter som känner oro inför tandläkarbesök.
När du bokar din tid, berätta gärna om din rädsla så att vi kan anpassa behandlingen och skapa en trygg upplevelse för dig.
Vi tar oss alltid tid att möta dig med lugn och förståelse, och vi använder metoder som gör besöket så behagligt som möjligt.
Vad kan du göra om du har fått för lite bedövning tidigare och är rädd att det ska hända igen?
Om du tidigare har upplevt att bedövningen inte räckt till kan det kännas oroligt inför ett nytt tandläkarbesök.
Berätta gärna om dina erfarenheter redan vid bokningen så att vi kan säkerställa att du får tillräcklig bedövning.
Alla har olika smärttrösklar, och vi tar din upplevelse på allvar. Du ska alltid känna dig trygg hos oss, och vi lyssnar på dina behov för att göra behandlingen så behaglig som möjligt.
Smärtlindring även vid undersökningar hos tandhygienist
Om du har känsligt tandkött eller tycker att vissa behandlingar känns obehagliga, kan lokalbedövning eller bedövande gel göra stor skillnad.
Berätta gärna för oss om du brukar uppleva obehag vid rengöring, så kan vi hjälpa dig att göra behandlingen mer behaglig.
Genom att känna till de alternativ som finns och prata öppet om dina behov kan vi tillsammans skapa en trygg och bekväm upplevelse för dig.
För tandläkarkollegor: Remittera patienter till oss
Bene Tandvård tar emot remisser från andra tandvårdskliniker i hela Sverige. Vi förstår att vissa patienter behöver specialistkompetens för att hantera tandvårdsrädsla, särskilt när denna är så pass allvarlig att den klassificeras som en specifik fobi enligt diagnostiska manualer.
Vid remittering till oss erbjuder vi:
- Snabb handläggning av remisser
- Tydlig kommunikation med både remitterande tandläkare och patient
- Omfattande återkoppling efter genomförd behandling
- Möjlighet till konsultation kring patienter med särskilda behov
För remittering eller konsultation, kontakta vår remisskoordinator på 08-611 65 60 eller maila oss på info@benetandvard.se.
Vårt team har specialutbildning inom psykologisk tandvård och ser fram emot att få visa dig att tandvårdsbesök kan vara en positiv upplevelse där du känner dig sedd, trygg och respekterad hela vägen.
Narkostandvård
Läs mer om narkostandvård hos 1177
Narkos
Narkos innebär att du inför en operation eller undersökning blir sövd med hjälp av läkemedel. Därför kallas narkos ibland också för sövning. Den djupa sömnen tillsammans med smärtstillande läkemedel gör att du slipper ha ont och ta del av det som händer under operationen eller undersökningen.
Tandvårdsrädsla hos vuxna
Att vara rädd eller orolig för att få tandvård brukar kallas tandvårdsrädsla. Det kan påverka hur du kan delta i undersökningar och behandlingar. Det finns hjälp att få om du har tandvårdsrädsla.
Varför ska man behandlas under narkos?
För att genomföra en behandling som i vaket tillstånd inte är möjlig så är narkos nödvändig.
Vad kostar det att behandlas under narkos?
Narkos är vanligtvis inte ersättningsberättigat via Försäkringskassan. Priset för narkos är 6500 kr per påbörjad timme utöver tillkommande tandvårdskostnader.