Våra behandlingar

Våra behandlingar

Känner du dig osäker på vilken behandling du behöver? Boka en tid för undersökning eller behandling hos någon av våra erfarna tandläkare eller tandhygienister.

Vanliga behandlingar

Allmäntandvård

Hur dina tänder och munhåla mår, påverkar hela din kropp. Ny forskning visar på en stark koppling mellan munhälsa och hjärt-kärlsjukdomar och flera andra allvarliga hälsotillstånd. Vi kan ge dig de bästa förutsättningarna för att både dina tänder och du ska må bra länge. 

Läs mer om allmäntandvård här

Hur dina tänder och munhåla mår, påverkar hela din kropp. Ny forskning visar på en stark koppling mellan munhälsa och hjärt-kärlsjukdomar och flera andra allvarliga hälsotillstånd. Vi kan ge dig de bästa förutsättningarna för att både dina tänder och du ska må bra länge.  

Vid regelbundna rutinundersökningar har vi möjlighet att upptäcka och bromsa eventuella sjukdomar i tid. Är du osäker på vad det är du letar efter så kan du alltid boka en tid hos en av våra erfarna tandläkare, så hjälper vi dig att få svar på dina frågor.

Akut tandvård

Har du slagit ut en tand eller fått akut tandvärk? Vår ambition är att kunna ta emot dig samma dag som du hör av dig, eller senast dagen efter.

Hos oss är inga tandbesvär för små. Ju fortare du kommer hit, desto större chans att vi kan åtgärda dina problem och förhindra tandvärk på både kort och lång sikt.

Du är alltid välkommen att ringa oss på 08-611 65 60 eller maila till info@benetandvard.se.

Frågor och svar om akut tandvård

Vad gör jag om jag har akuta tandbesvär?
Kontakta oss via telefon eller mail.

Vad klassas som akut tandvård?
Om du har tandvärk, slagit ut en tand eller har andra akuta besvär. Kontakta oss via telefon eller mail så hjälper vi dig så fort vi kan.

Amalgamsanering

Är du bekymrad över dina amalgamlagningar? Vi har många års erfarenhet av metallfri tandvård och arbetar med material för materialkänsliga patienter.

Vi utför amalgamsanering med följande utrustning:

• Kofferdam
• Punktsug
• Friskluftsmask
•Amalgamsanering utförs med fördel under narkos

Frågor och svar om amalgamsanering

Vad är amalgamsanering?
Förr i tiden använde man amalgam till tandlagningar, men eftersom amalgam innehåller kvicksilver är det förbjudet i Sverige sedan 2009. Amalgamsanering innebär alltså att vi tar bort amalgamet för att ersätta det med metallfria alternativ, som keramiska inlägg eller kronor.

Borde jag byta ut mina amalgamlagningar?
Om du upplever besvär med dina lagningar rekommenderar vi dig att ta kontakt med en av våra tandläkare för en utredning.

Bettskena

Att pressa eller gnissla tänder är väldigt vanligt. Vissa märker inte av det medan andra får tydliga symptom. Vid gnissling eller pressning utsätts tänderna för stora krafter vilket leder till att de slits ned. Vanliga symptom kan vara huvudvärk, smärta i ansikte, nacke eller käkledsknäppningar. 

Fördelar med bettskena

• En bettskena hjälper käkmuskulaturen att slappna av vilket gör att du håller tänderna intakta från slitage.

• Den är ett hjälpmedel för tandläkare att kunna utföra nödvändiga bettjusteringar.


• En bettskena kan lindra huvudvärk och migrän, som ofta beror på spända käkmuskler och tandgnissling


Frågor och svar om bettskena

Hur vet jag om jag behöver bettskena?
Om du upplever problem som spänningar i käkmusklerna eller till och med huvudvärk och migrän, så kan det vara kopplat till tandgnissling. Många upplever att bettskena lindrar dessa problem.

Varför gnisslar jag tänder?
En orsak kan vara att dina tänder inte riktigt passar ihop. Andra utlösande faktorer kan vara trauma eller stress. Men ibland kan tandgnissling bero på orsaker som vi tandläkare, trots omfattande forskning, ännu inte förstår.

Förebyggande tandvård

Förebygg framtida tandproblem
För att hjälpa dig att vårda din mun och dina tänder lägger vi stor vikt vid förebyggande tandvård. Ett populärt sätt är att utforma en skräddarsydd behandlingsplan med regelbundna besök hos våra tandhygienister. 

Hål i tänderna?
Om du går regelbundet till tandvården kommer eventuella hål att upptäckas i tid och då är de lätta att åtgärda. Om det däremot var ett tag sedan sist, kan det vara bra att boka tid för en undersökning.

Frågor och svar om förebyggande tandvård

Hur vet jag om jag har hål i en tand?
Ibland gör det så ont att det känns, men det är inte alltid lätt att känna om du har hål i en tand. Därför är det viktigt att låta en tandläkare eller tandhygienist undersöka din mun regelbundet.

Måste man laga hål i tänderna?
Små hål kan man ibland komma undan med, men det finns en risk att hål som inte lagas kan leda till infektion och inflammation i tanden. Därför är det alltid en god idé att undersöka sina tänder hos tandläkare eller tandhygienist för att vara helt säker.

Hur ska jag undvika problem i tänderna?
Gör rent mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar. Borsta noggrant men försiktigt, morgon och kväll i två minuter, gärna en halvtimme före eller efter måltid. För att få det mest optimala hjälpmedlet – boka tid hos någon av våra tandhygienister. Regelbundna besök hos dem är också en god idé. Vi brukar säga att: “Minst ett besök per år, det är då dina tänder mår!”

Lagning med komposit

Komposit för mindre hål
Om du har ett litet hål kan en kompositfyllning ge ett fint och naturtroget resultat. Kompositen består av ett plastmaterial och mikroskopiska glas- eller kvartskorn. Efter att tandläkaren format till hålet (och eventuellt tagit bort karies) ruggas tanden upp med en ets och därefter limmas kompositen till tanden. Fördelen med en kompositfyllning är att man sparar så mycket som möjligt av den egna tanden.

Missfärgad fyllning?
Med åren kan din kompositfyllning bli missfärgad. Du kan då enkelt byta ut den mot en ny fyllning, eller mot en mer hållbar keramisk fyllning för ett ännu mer estetiskt lyckat resultat.

Frågor och svar om lagning med komposit

Vad är en kompositfyllning?
Tänk dig att du har ett litet hål i en tand som behöver fyllas. Då är kompositfyllning en effektiv lösning eftersom du sparar så mycket som möjligt av din tand.

Kan min kompositfyllning missfärgas?
Ja, det är tyvärr vanligt att det händer över tid. Det positiva är dock att vi enkelt kan byta ut den mot en ny plastfyllning eller en mer estetisk keramisk fyllning.

Finns det alternativ till kompositfyllning?
Om du inte vill använda dig av kompositfyllning kan vi laga tanden med en keramisk fyllning. Den keramiska fyllningen är mer hållbar och resulterar i ett mer estetiskt lyckat resultat.

Laserbehandling

Laserbehandling är ett skonsamt komplement till traditionell behandling. Det finns många områden och tillstånd som kan behandlas med laser:

• Hål i tänderna
• Djupa tandköttsfickor
• Munblåsor (afte eller herpes)
• Kirurgiska ingrepp

Tre fördelar med laserbehandling

Du slipper borrljudet
För dig som är rädd eller orolig inför tandläkarbesöket är det ofta borrljudet som framkallar starkt obehag. Det slipper du helt och hållet med laser.

Det är bakteriedödande
En fördel med laserbehandling är att den tar kål på bakterier. Det är inte ovanligt att använda laserbehandling som komplement vid till exempel infektionsbehandlingar.

Du får jämnare tandkött
Med hjälp av laser kan vi även behandla själva tandköttet. Ibland kanske naturen inte har gett det den färg och form som du hade önskat. Då kan vi justera det.

Frågor och svar om laserbehandling

När kan man behandla med laser?
Det finns många områden som kan behandlas med laser. Några exempel är: hål i tänderna, munblåsor eller kirurgiska behandlingar. 

Hur känns laserbehandling?
Vanligtvis är den väldigt skonsam, men i vissa fall ingrepp kan bedövning ges.

Metallfri tandvård

Har du haft någon form av allergi efter en tandlagning? Finns det något material som du inte tål? Vi har många års erfarenhet av metallfri tandvård och arbetar med anpassade material.

Exempel på metallfria behandlingar:

• Säker amalgamsanering
• Keramiska implantat för dig som inte tål metaller
• Metallfria kronor och broar gjorda av keramik eller komposit

Frågor och svar om metallfri tandvård

Hur vet jag om jag har en metallallergi?
Om du misstänker att du har metallallergi rekommenderar vi att du kontaktar din ansvariga läkare för remiss till dermatolog eller allergolog.

Vad finns det för allergianpassade behandlingar?
Vi utför ett flertal allergianpassade behandlingar, som amalgamsanering, keramiska implantat, metallfria kronor och broar.

Porslinsinlägg, kronor & broar

Oavsett om du har fått karies, behöver byta ut en hel tand eller vill förändra dina tänder är det ofta bra att välja ett keramiskt alternativ, det vill säga porslin. Att laga en tand med keramik är ett biologiskt och hållbart alternativ. Dessutom ger de keramiska lösningarna bäst resultat rent estetiskt. Det ser bättre ut, helt enkelt.

I vårt eget laboratorium framställer vi lagningen eller porslinstanden med hjälp av CAD/CAM-teknik. Tack vare vårt egna laboratorium kan du gå hem med ett leende redan samma dag.

Helkeramiska material är starkare än tandfyllningar gjorda av plastkomposit. Det är tre års garanti på porslinsinlägg, kronor och broar.

Frågor och svar om porslinsinlägg

När behöver jag porslinsinlägg?
Porslinsinlägg är att rekommendera när du behöver en stor fyllning.

Hur lång tid tar det att få porslinsinlägg?
Det kan såklart variera beroende på omfattning. Fördelen hos oss är att vi har ett eget labb, vilket innebär att du får dina porslinsinlägg samma dag.

Rotfyllning

Vid en rotfyllning tar man bort pulpan på den infekterande tanden. Därefter behandlas tandens rot med bakteriedödande medel för att bli av med infektionen.

Ibland kan det bakteriedödande medlet få stanna kvar i tanden i några veckor innan man sedan fyller igen tanden med konstgjort material. Detta för att vara säker på att alla bakterier är borta.

Om tanden sitter långt bak i munnen eller om den på annat sätt gör att det är svårt att göra en rotfyllning blir patienten remitterad till en specialist. Detta för att minska risken för komplikationer och för att rotfyllningen ska bli så bra som möjligt.

En endodontist är en tandläkare som vidareutbildat sig i att utföra rotbehandlingar.

Läs mer om endonti här.



Frågor och svar om rotfyllning

Hur vet jag om jag behöver en rotfyllning?
En fyllning krävs om pulpan har blivit infekterad eller inflammerad. Detta kan inträffa vid sprickbildning, trauma eller karies. Om en rotfyllning är nödvändig eller inte avgör tandläkaren vid undersökning.

Vad är skillnaden på akut och kronisk tandvärk?
En tandinfektion kan vara akut eller kronisk. Om infektionen är akut kan du få feber, svullnad och kraftig värk. Är den kronisk pågår processen i tysthet under lång tid utan besvär. Vid tandinfektion rekommenderar vi behandling av hälsoskäl.

Hur fungerar en rotfylld tand?
Efter en rotfyllning blir tanden skörare, framförallt om det fanns stora fyllningar eller sprickor i tanden innan. För att stärka upp tanden rekommenderar vi vanligen en omslutande porslinskrona. Då fungerar tanden oftast utmärkt i många år.

Snarkskena

Snarkning kan påverka allmäntillståndet. Får du många sömnapnéer, det vill säga andningsuppehåll, medan du sover kan det vara skadligt för din hälsa. Omfattande forskning visar på kopplingar mellan sömnapné och risken för diabetes, depression och hjärt-kärlsjukdomar.

Är du en storsnarkare?

Om du misstänker att du lider av andningsuppehåll tar vi kontakt med Aleris Klinisk Fysiologi, som gör en utredning. Bekräftas misstankarna får du då en remiss till din tandläkare som framställer en så kallad snarkskena. Skenan är av plast och fixerar käkarna i ett läge som förhindrar apné. Många patienter som använder snarkskena upplever en tydlig förbättring, blir piggare och får en jämnare och mer vilsam sömn. Hela livet känns lite lättare.

Frågor och svar om snarkskena

Är det farligt att snarka?
Bortsett från att snarkning ofta påverkar personer i din omgivning, kan  sömnapné (andningsuppehåll) påverka allmäntillståndet. Om du får flera apnéer medan du sover kan det vara skadligt för hälsan och leda till diabetes, depression och hjärt-kärlsjukdomar.

Hur får jag stopp på snarkningar?
Snarkskena kan vara ett effektivt hjälpmedel för att få stopp på snarkningar. Saker som också kan minska snarkning är viktnedgång, att sluta röka och dra ned på eventuell alkoholkonsumtion. Många patienter som använder snarkskena upplever en tydlig förbättring. Man får helt enkelt en jämnare och mer vilsam sömn.

Tandstödda broar

Om du saknar en tand kan luckan i tandraden ersättas med en tandstödd bro. Då fäster man en konstgjord tand i de två intilliggande tänderna. Granntänderna förses med kronor och fungerar som stödtänder åt tanden som fyller luckan. Ett alternativ till bro kan vara implantat. Läs mer om implantat här.

Vårt eget labb garanterar hög kvalitet

På Bene har vi ett eget tandtekniskt laboratorium där vi tillverkar den tandstödda bron. Det gör att behandlingstiden blir mycket kortare än om man skickar iväg en avgjutning till ett annat labb som ska tillverka bron. Med ett eget labb har vi också kontroll över materialen och kan säkerställa att de är spårbara och av högsta kvalitet. Därför ger vi dig garanti på arbetet.

Skräddarsytt för dig

Det är viktigt att tändernas karaktär passar just dig. För att få bron att se helt naturlig ut gör vi färgtagning och fotodokumentation. Informationen används sedan när vårt tandtekniska laboratorium ska färdigställa och färgsätta bron. Tack vare den nära kontakten mellan tandläkare och labb har vi ännu större möjligheter att få bron att smälta in i din tandrad.

Frågor och svar om tandstödda broar

När behöver jag en tandstödd bro?
Om du saknar en tand kan luckan i tandraden ersättas med en tandstödd bro. Då fäster man en konstgjord tand i de två intilliggande tänderna.

Vad finns det för alternativ till tandstödda broar?
Ett alternativ till tandstödda broar är implantat. Läs mer om implantat här.

Tandundersökning

Hur går en tandundersökning till?

En enkel tandundersökning är bästa sättet att hålla tänderna friska. Ju tidigare vi upptäcker hål i tänderna eller tandlossning desto enklare är det att göra något åt problemet. Därför är det bra om du regelbundet (en gång per år) besöker en tandläkare eller tandhygienist.

Frågor och svar om tandundersökning

Hur lång tid tar en tandundersökning?
En vanlig undersökning tar mellan 20 och 40 minuter, men kan såklart variera.

Varför är det viktigt att gå till tandläkaren?
Att regelbundet undersöka sina tänder innebär att vi tidigt kan upptäcka eventuella hål eller tandlossning och åtgärda problemet innan det blir värre.

Vad kostar en tandundersökning?
Kostnaden för en tandundersökning beror på hur omfattande den är. Du kan alltid maila oss för en konsultation innan du bestämmer dig. Det kostar ingenting.

Estetisk tandvård

Med estetisk tandvård som tandblekning, tandreglering eller skalfasader finns det enorma möjligheter att förbättra tändernas utseende. 

Läs mer om estetisk tandvård här

Estetisk tandvård behöver inte betyda att man gör om tänderna helt. Det handlar snarare om att få dem att visa sig från sin bästa sida. Vill du ha ett helt nytt leende, kanske ett riktigt Hollywood-smile? Då kan vi på Bene Tandvård ordna det också. Hör av dig till oss så berättar vi mer om tandblekning, tandreglering, skalfasader och andra typer av estetisk tandvård.

Implantat

När en eller flera tänder gått förlorade finns det goda möjligheter att ersätta tänderna genom implantatbehandling. Vi på Bene Tandvård har hjälpt våra patienter och våra kollegor med implantatbehandlingar sedan år 2000.

Vad är tandimplantat?

Ett tandimplantat är en ersättning för en förlorad tand. Implantatet ersätter tandroten. På implantatet monteras sedan en porslinskrona.

Det finns många anledningar till varför implantatbehandling är en bra tandersättning:

• För att undvika ingrepp på granntänder.
• Om du saknar tandanlag.
• Du föredrar tänder som sitter fast istället för avtagbara proteser. 
• Förbättrad tuggfunktion.
• Ökat välbefinnande och livskvalitét.

Trygg implantatbehandling

För att tillverka en tand som passar perfekt i din mun scannar vi munhålan med hjälp av en kamera och tredimensionell röntgen. Vi kallar det en virtuell implantatplanering. Det ökar precisionen i det kirurgiska ingreppet och optimerar resultatet för den färdiga tanden. Den moderna tekniken gör också att vi kan informera dig som patient bättre om vad som ska hända, behandla med titthålskirurgi och att ta fram operationsguider när det behövs. Allt med målet att du ska må så bra som möjligt, och göra det under många år.

Remiss från andra tandläkare

Alla tandläkare kan inte vara experter på allt. Ofta får vi remisser från andra tandläkare när det gäller implantat. Eftersom vi har en stor samlad erfarenhet av många implantatsystem och metoder, som tidig belastning och direktinstallation, använder vi den erfarenheten vi besitter för att du som patient ska få bästa möjliga vård.

Zirkoniaimplantat – alternativ till titan

Bene Tandvård är en av få kliniker i Sverige som har lång erfarenhet av keramiska implantat. De keramiska implantaten har god hållfasthet och vi kan erbjuda en metallfri behandling för de patienter som så önskar.

Frågor och svar om Implantat

Vad är tandimplantat?
Enkelt beskrivet innebär implantat en ersättning för en förlorad tandrot. På implantatet monteras en porslinskrona som fungerar som en tand.

När behöver jag tandimplantat?
Det kan finnas olika anledningar till tandimplantat. Om du saknar tandanlag, eller om du har proteser men vill byta till tänder som sitter fast. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Laserbehandling

Laserbehandling är ett skonsamt komplement till traditionell behandling. Det finns många områden och tillstånd som kan behandlas med laser:

• Hål i tänderna
• Djupa tandköttsfickor
• Munblåsor (afte eller herpes)
• Kirurgiska ingrepp


Tre fördelar med laserbehandling

Du slipper borrljudet
För dig som är rädd eller orolig inför tandläkarbesöket är det ofta borrljudet som framkallar starkt obehag. Det slipper du helt och hållet med laser.

Det är bakteriedödande
En fördel med laserbehandling är att den tar kål på bakterier. Det är inte ovanligt att använda laserbehandling som komplement vid till exempel infektionsbehandlingar.

Du får jämnare tandkött
Med hjälp av laser kan vi även behandla själva tandköttet. Ibland kanske naturen inte har gett det den färg och form som du hade önskat. Då kan vi justera det.

Frågor och svar om laserbehandling

När kan man behandla med laser?
Det finns många områden som kan behandlas med laser. Några exempel är: hål i tänderna, munblåsor eller kirurgiska behandlingar. 

Hur känns laserbehandling?
Vanligtvis är den väldigt skonsam, men i vissa fall ingrepp kan bedövning ges.

Metallfri tandvård

Har du haft någon form av allergi efter en tandlagning? Finns det något material som du inte tål? Vi har många års erfarenhet av metallfri tandvård och arbetar med anpassade material.

Exempel på metallfria behandlingar:

• Säker amalgamsanering
• Keramiska implantat för dig som inte tål metaller
• Metallfria kronor och broar gjorda av keramik eller komposit

Frågor och svar om metallfri tandvård

Hur vet jag om jag har en metallallergi?
Om du misstänker att du har metallallergi rekommenderar vi att du kontaktar din ansvariga läkare för remiss till dermatolog eller allergolog.

Vad finns det för allergianpassade behandlingar?
Vi utför ett flertal allergianpassade behandlingar, som amalgamsanering, keramiska implantat, metallfria kronor och broar.

Mjukvävnadskirurgi

Många är bekymrade över att tandköttet har dragit sig tillbaka så att tandhalsen överst på tanden syns. Det kanske inte är så man vill att tänderna ska se ut, och det kan också göra ont.

Tyvärr återbildas inte tandkött som en gång har dragit sig bort från tanden. Men med hjälp av mjukvävnadskirurgi kan vi återskapa formen på tandköttet genom att transplantera mjukvävnad från gommen och justera tandköttet för ett vackrare och förhoppningsvis lite nöjdare leende.

Frågor och svar om mjukvävnadskirurgi

Kan tandköttet växa tillbaka över tanden?
Om tandköttet har dragit sig upp över tandhalsen så kan det tyvärr inte återbildas. Med hjälp av mjukvävnadskirurgi så kan vi däremot återskapa formen på tandköttet.

Är det farligt när tandköttet dragit sig tillbaka över tanden?
Om ditt tillbakadragna tandkött ignoreras så kan det leda till problem. Kontakta oss för en undersökning för att verkligen vara säker.

Porslinsfasader

En porslinsfasad, även kallad skalfasad, är ett tunt skal i porslin som fästs på tandens framsida för att ge ett vackrare och jämnare utseende. Porslinsfasader håller länge och missfärgas inte med tiden som emaljen gör. Porslinsfasader ger din mun ett helt nytt utseende.

Tre anledningar till varför porslinsfasader kan hjälpa

• Om tänderna har en för mörk färg som inte går att justera med tandblekning.

• Om tanden är sned eller för kort och det påverkar utseendet negativt.

• Om tänderna har missprydande sprickor, glipor eller är nedslitna.

Påverka ditt nya leende

Naturligtvis har du möjlighet att komma och diskutera dina önskemål tillsammans med någon av våra tandläkare. Under ditt besök fotograferar vi dina tänder för att lättare bemöta dina önskemål om färg och form. Vi tittar också på övriga tänder i bettet så att fasaderna ska smälta in i tandraden och ger råd om vad som är möjligt utifrån hur bettet ser ut.

Frågor och svar om porslinsfasader

Syns det och ser konstigt ut med porslinsfasad?
Nej, fasaderna är mycket tunna och ser helt naturliga ut, precis som vanlig tandemalj.

Påverkar porslinsfasader tänderna?
Det tunna skalet gör väldigt liten åverkan på tanden, som mår bra bakom sitt nya skydd.

Hur går behandlingen till?
Vi börjar med att slipa ned det yttersta lagret på tandens framsida. Medan du väntar, designar vi fasaderna med hjälp av datorstödd teknik. Fasaderna tillverkas i vårt eget laboratorium och cementeras sedan på plats. Behandlingen sker under en och samma dag och du kan gå hem med ett nytt, vackert leende.

Porslinsinlägg, kronor & broar

Oavsett om du har fått karies, behöver byta ut en hel tand eller vill förändra dina tänder är det ofta bra att välja ett keramiskt alternativ, det vill säga porslin. Att laga en tand med keramik är ett biologiskt och hållbart alternativ. Dessutom ger de keramiska lösningarna bäst resultat rent estetiskt. Det ser bättre ut, helt enkelt.

I vårt eget laboratorium framställer vi lagningen eller porslinstanden med hjälp av CAD/CAM-teknik. Tack vare vårt egna laboratorium kan du gå hem med ett leende redan samma dag.

Helkeramiska material är starkare än tandfyllningar gjorda av plastkomposit. Det är tre års garanti på porslinsinlägg, kronor och broar.

Frågor och svar om porslinsinlägg

När behöver jag porslinsinlägg?
Porslinsinlägg är att rekommendera när du behöver en stor fyllning.

Hur lång tid tar det att få porslinsinlägg?
Det kan såklart variera beroende på omfattning. Fördelen hos oss är att vi har ett eget labb, vilket innebär att du får dina porslinsinlägg samma dag.

Tandblekning

Tandblekning kan göra mycket med ditt välbefinnande. Vi på Bene Tandvård vill att du ska kunna le och skratta utan att behöva dölja dina tänder eller känna att ditt leende är ett socialt hinder.

Frågor och svar om tandblekning

Varför blir tänder missfärgade?
Med åren kan dina tänder bli mörkare. Det är en naturlig process, men den påskyndas av till exempel rökning, kaffe, te och rödvin. Gamla lagningar kan också börja synas när tanden får en mörkare färg. Numera finns dock skonsamma metoder för att bleka tänder.

Hur går tandblekningen till?
Först tar vi ett avtryck av dina tänder, för att framställa individuellt anpassade blekningsskenor. Sedan används blekgel i skenorna som i sin tur placeras på dina tänder. Vissa kan uppleva ökad känslighet i tänderna vid blekning, detta är övergående och försvinner normalt inom 48 h efter avslutad blekning. Det är viktigt att undvika tobak, mat och dryck som kan missfärga tänderna under blekningsperioden.

Finns det alternativ för tandblekning?
Om du upplever att du inte når hela vägen med tandblekning kan vi i stället sätta porslinsfasader på tänderna för att göra dem jämnare och vackrare.

Tandreglering och aligners

Aligners är en genomskinlig plastskena som knappt syns. Varje vecka byter du till en ny skena som sakta men säkert förflyttar dina tänder åt rätt håll – precis som en tandställning. När du äter eller borstar tänderna tar du enkelt ut den.

Fördelar med aligners

• Skenan är gjord av genomskinlig plast, praktiskt taget osynlig.
• Innehåller inga metalldelar.
• Enkel att ta ut innan du äter och borstar tänderna.
• Uppskattad som en bekväm och diskret metod att reglera tänderna.
• Aligners kan användas som en förberedande behandling inför implantat och skalfasader.

Frågor och svar om aligners

Är det någon skillnad på Invisalign och SureSmile?

Nej. Det är olika varumärken för aligners.

Hur länge behöver jag aligners?
Det beror på hur omfattande tandförflyttningarna är. Vid mindre förflyttningar kan det ta ett par månader, vid större förflyttningar kan det ta runt ett år.

Kirurgiska behandlingar

På Bene Tandvård har vi bred erfarenhet inom många kirurgiska områden.

Läs mer om kirurgiska behandlingar här

På Bene Tandvård har vi bred erfarenhet inom många kirurgiska områden. Har du visdomständer som trasslar, tandkött som drar sig bort från tänderna eller andra bekymmer som kräver lite större insatser? Hos oss finns både utrustningen och kompetensen att utföra de flesta tand- och käkkirurgiska behandlingar.

Benuppbyggnad

I vissa fall finns inte tillräckligt med käkben för att ersätta förlorade tänder med implantat. Då behöver benet byggas upp innan implantatbehandling kan utföras. Benuppbyggnad sker med ditt eget ben, bensubstitut eller i kombination med fibrin. Med hjälp av tredimensionell datortomografi och en scanner planerar vi vilken metod och vilka material som passar bäst för just dig.

PRF – Platelet Rich Fibrin

PRF är fibrin med tillväxtfaktorer som utvinns ur ditt blod. Det används vid  återuppbyggnad av ben eller tandkött där det initierar regeneration av vävnad och stimulerar läkning.

Hur går det till?

Blodet dras och samlas i provrör (liknande ett blodprov) och centrifugeras för att separera blodets beståndsdelar.
 
Frågor och svar om benuppbyggnad

Vad innebär benuppbyggnad?
Benuppbyggnad är en kirurgisk behandling där vi återskapar käkbenet. Detta för att optimera förutsättningarna för en lyckad implantatbehandling.

Vad är datortomografi?
Datortomografi är en tredimentionell röntgen som skapar detaljerade bilder av käken. Hos oss på Bene används datortomografi för diagnostisering och planering inför behandlingar.

Biopsi

Biopsi är ett vävnadsprov som tas och skickas på analys för att ställa rätt diagnos. Ibland behöver vi ta en biopsi för att se vilken behandling som är rätt för dig.

Frågor och svar om biopsi

Vad är biopsi?
En biopsi är ett vävnadsprov. En vävnadsbit tas för att analyseras på laboratorium av patolog.

Implantat

När en eller flera tänder gått förlorade finns det goda möjligheter att ersätta tänderna genom implantatbehandling. Vi på Bene Tandvård har hjälpt våra patienter och våra kollegor med implantatbehandlingar sedan år 2000.

Vad är tandimplantat?

Ett tandimplantat är en ersättning för en förlorad tand. Implantatet ersätter tandroten. På implantatet monteras sedan en porslinskrona.

Det finns många anledningar till varför implantatbehandling är en bra tandersättning:

• För att undvika ingrepp på granntänder.
• Om du saknar tandanlag.
• Du föredrar tänder som sitter fast istället för avtagbara proteser. 
• Förbättrad tuggfunktion.
• Ökat välbefinnande och livskvalitét.

Trygg implantatbehandling

För att tillverka en tand som passar perfekt i din mun scannar vi munhålan med hjälp av en kamera och tredimensionell röntgen. Vi kallar det en virtuell implantatplanering. Det ökar precisionen i det kirurgiska ingreppet och optimerar resultatet för den färdiga tanden. Den moderna tekniken gör också att vi kan informera dig som patient bättre om vad som ska hända, behandla med titthålskirurgi och att ta fram operationsguider när det behövs. Allt med målet att du ska må så bra som möjligt, och göra det under många år.

Remiss från andra tandläkare

Alla tandläkare kan inte vara experter på allt. Ofta får vi remisser från andra tandläkare när det gäller implantat. Eftersom vi har en stor samlad erfarenhet av många implantatsystem och metoder, som tidig belastning och direktinstallation, använder vi den erfarenheten vi besitter för att du som patient ska få bästa möjliga vård.

Zirkoniaimplantat – alternativ till titan

Bene Tandvård är en av få kliniker i Sverige som har lång erfarenhet av keramiska implantat. De keramiska implantaten har god hållfasthet och vi kan erbjuda en metallfri behandling för de patienter som så önskar.

Frågor och svar om Implantat

Vad är tandimplantat?
Enkelt beskrivet innebär implantat en ersättning för en förlorad tandrot. På implantatet monteras en porslinskrona som fungerar som en tand.

När behöver jag tandimplantat?
Det kan finnas olika anledningar till tandimplantat. Om du saknar tandanlag, eller om du har proteser men vill byta till tänder som sitter fast. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Mjukvävnadskirurgi

Många är bekymrade över att tandköttet har dragit sig tillbaka så att tandhalsen överst på tanden syns. Det kanske inte är så man vill att tänderna ska se ut, och det kan också göra ont.

Tyvärr återbildas inte tandkött som en gång har dragit sig bort från tanden. Men med hjälp av mjukvävnadskirurgi kan vi återskapa formen på tandköttet genom att transplantera mjukvävnad från gommen och justera tandköttet för ett vackrare och förhoppningsvis lite nöjdare leende.

Frågor och svar om mjukvävnadskirurgi

Kan tandköttet växa tillbaka över tanden?
Om tandköttet har dragit sig upp över tandhalsen så kan det tyvärr inte återbildas. Med hjälp av mjukvävnadskirurgi så kan vi däremot återskapa formen på tandköttet.

Är det farligt när tandköttet dragit sig tillbaka över tanden?
Om ditt tillbakadragna tandkött ignoreras så kan det leda till problem. Kontakta oss för en undersökning för att verkligen vara säker.

Rotspetsoperation

Rotspetsoperation kan behövas för att bli av med en infektion

När en rotfylld tand blir infekterad vid rotspetsen är en vanlig behandling att göra om rotfyllningen. Om det inte är möjligt, så kan vi i stället göra en rotspetsoperation. En sådan operation innebär att behandlingen sker kirurgiskt vid rotspetsen för att eliminera infektionen.

Frågor och svar om rotspetsoperation

Vad är en rotspetsoperation?
Om en tand som är rotfylld blir infekterad, och det inte är möjligt att göra om rotfyllningen så utför man en rotspetsoperation.

Kan jag jobba efter en rotspetsoperation?
Ja, vanligtvis innebär ingreppet en mindre kirurgisk behandling. Eventuell värk kan i regel behandlas med receptfria läkemedel.

Visdomständer

Ibland växer visdomständer helt fel – så fel att man måste ta bort tänderna med hjälp av kirurgi. Vi på Bene Tandvård har möjlighet att exakt bestämma visdomstandens läge med tredimensionell röntgen, vilket gör det både enklare och säkrare att avlägsna tanden. Vi har lång erfarenhet av kirurgiska behandlingar. Vi är helt enkelt vana vid att ta bort krångliga visdomständer.

Frågor och svar om visdomständer

När bör en visdomstand tas bort?

Det finns flera anledningar, som att du har hål i visdomstanden, om visdomstanden irriterar tanden intill eller om tandköttet är inflammerat och svullet.

Vilka problem kan jag få av en visdomstand?
När en visdomstand växer fram kan du uppleva problem med att öppna munnen. Det kan göra ont när du sväljer, ömma i tandköttet och käken.

Behandling hos tandhygienist

Ju bättre du tar hand om dina tänder och din munhåla, desto längre får du behålla dem hela och friska. Hos våra tandhygienister får du hjälp att ta hand om tänderna och hela munnen i tid.  

Läs mer om behandling hos tandhygienist här

Tandhygienisterna arbetar oftast förebyggande, för att förhindra att sjukdomar uppkommer. Men hos våra tandhygienister kan du också få hjälp att åtgärda befintliga sjukdomstillstånd som infektionssjukdomar kring tänder och implantat, och att förebygga karies.

Fluorprofylax

Det är ingen slump att de flesta av dagens tandkrämer innehåller fluor. Fluor är ett bra skydd för tänderna eftersom ämnet hjälper tandens emalj att stå emot kariesangrepp. För många räcker fluortillskottet vi får i tandkrämen, men ibland behövs det en mer intensiv behandling.

När ska tänderna behandlas med fluor?

Små kariesangrepp som inte behöver lagas kan bromsas och läka ut med hjälp av intensiv fluorbehandling. Ibland är det svårt att komma åt med tandborsten och då är flourprofylax ett bra tillskott för att motverka kariesbildning. Vid muntorrhet, naturlig eller orsakad av medicinering, löper du större risk att drabbas av karies och då behövs ett stärkt fluorskydd.

Olika fluorbehandlingar

Det finns flera olika sätt att tillföra fluor. Tillsammans hittar vi det sätt som passar dig bäst.

• Fluorgelskenor
• Fluorsköljning
• Fluortuggummi
• Fluorlackning
• Fluortabletter
• Flourtandkräm

Frågor och svar om fluorprofylax

Vad är fluorprofylax?

Fluorprofylax innebär en behandling med fluor. Det kan göras om fluortillskottet från tandkrämen inte räcker till.

Varför är fluor bra för tänderna?
Fluor är ett bra skydd för tänderna eftersom det hjälper tandens emalj att stå emot angrepp.

Salivanalys

Saliven är otroligt viktig för munhälsan. Den spolar och sköljer rent i munnen, eliminerar bakterier och hjälper till när du sväljer. Saliven är också ett skydd för tänder och slemhinnor eftersom den har antibakteriella egenskaper och reglerar munnens pH-värde. Känner du att munnen är torr, att du alltid är törstig eller har dålig andedräkt? Då har saliven sannolikt minskat och det är viktigt att du får hjälp. Brist på saliv gör att tändernas försvar omedelbart försvagas och då kan du lätt få hål.

Hjälp mot muntorrhet

Några exempel på vad vi kan göra mot din muntorrhet:

• Plackkontroll
• Fluortillförsel
• Kostråd

Mät och analysera saliven

När du kommer till oss för din muntorrhet behöver vi ställa en diagnos. Kanske lider du av nedsatt salivkörtelfunktion? Misstänker vi det mäter vi vilosaliv och tuggstimulerad saliv. Vi mäter även salivens förmåga att motverka pH-förändringar, vilket påverkar hur tänderna klarar av syraangreppen. Mätningarna utförs av en tandhygienist när det finns tecken på extrem muntorrhet eller om du har fått en remiss från din läkare.

Frågor och svar om salivanalys

Är muntorrhet skadligt?

Brist på saliv i munnen gör att tändernas försvar omedelbart försvagas och då kan du lätt få hål.

Vad kan man göra åt muntorrhet?
Några exempel på vad vi kan göra åt din muntorrhet är kostråd, fluortillförsel och plackkontroll. Kontakta oss för att göra en utredning om vad som passar bäst för dig.

Saltblästring/Airflow

Har du missfärgningar på tänderna som inte går att få bort med tandborste? Med hjälp av en saltvattenbläster kan vi putsa tänderna rena och fina. Missfärgningar uppstår av exempelvis mat, dryck, rökning och mediciner. Men när du rengör tänderna ordentligt brukar de återfå sin forna glans.

Helt smärtfri behandling

Vad gör man då med en saltvattenbläster? Precis som det låter så blästrar (rengör) vi tänderna med en blandning av vatten och salt, vilket tar bort missfärgningar och fläckar enkelt och skonsamt. Tänderna blir rena och blanka, även där det normalt är trångt att komma åt. Du får dessutom en ovanligt fräsch känsla i munnen efteråt.

Saltblästring/Airflow förebygger karies

Om du har många fyllningar eller kronor sedan tidigare är denna metod ett effektivt sätt att ta bort bakterier som kan fastna i skarvarna. För dig som har tandställning är det också ett mycket bra sätt att rengöra kring tråd och fästen.

Frågor och svar om saltblästring/Airflow

Vad är saltblästring/Airflow?

Det är en effektiv metod som används för att putsa tänderna rena och fina. Det handlar alltså om missfärgningar som inte går att få bort med tandborsten.

Tandlossning

Parodontit (tandlossning) är en av våra vanligaste folksjukdomar. Tandlossning är en infektionssjukdom som leder till att tändernas fäste i käken långsamt bryts ned. Om sjukdomen inte behandlas i tid kan resultatet bli att tänderna lossnar.

Det är också viktigt att behandla sjukdomen ur ett allmänhälsoperspektiv, eftersom det finns tydliga kopplingar mellan infektionssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.

Frågor och svar om tandlossning

Varför får man tandlossning?

Det finns många samverkande faktorer. Ärftlighet kan spela in, rökning, ohälsosam kost, stress, nedsatt allmäntillstånd eller tidigare sjukdomstillstånd som har inverkan på immunförsvaret, som till exempel diabetes.

När får man tandlossning?
Tandlossning är vanligare hos äldre än yngre personer och har oftast ett långsamt förlopp. Det händer även att yngre personer drabbas och ibland kan perioder med mycket snabb försämring förekomma.

Hur behandlar man tandlossning?
Tandlossning behandlas av en tandhygienist som avlägsnar tandsten. Information och instruktion om hur tänderna ska rengöras på bästa sätt är utav ytterst vikt. I en del fall kan kirurgisk behandling vara nödvändig.
Vi rekommderar varmt regelbundna besök hos tandhygienist och tandläkare för att du ska få bästa möjliga hjälp med tandlossning.

Tandstensborttagning

De flesta får tandsten. Vissa mer, andra mindre. Salter i saliven gör att de mjuka bakteriebeläggningar som hela tiden bildas i munnen blir hårda – och tandsten uppstår. Du kan inte borsta bort den med tandborste, utan behöver få hjälp av en tandhygienist med specialverktyg.

Det finns flera anledningar till varför man bör ta bort tandsten:

• Tandstenen är skrovlig och kan kännas obehaglig.

• Tandsten ger dålig andedräkt och underlättar för nya bakterier att få fäste.

• Tandköttet kring tandstenen blir inflammerat och lättblödande, vilket kan påskynda tandlossning.


En tandstensfri mun är en väg till en frisk mun

Generellt rekommenderar vi att man besöker tandhygienisten en till två gånger per år. För vissa patienter kan det räcka med en gång om året, medan andra kan behöva komma oftare beroende på hur fort tandstenen bildas.

Frågor och svar om tandstensborttagning

Vad är tandsten?

Tandsten består av hårda beläggningar som inte kan borstas bort med tandborste.


Varför ska man ta bort tandsten?
Det finns flera anledningar till att ta bort tandsten. Bortsett från dålig andedräkt och att det kan kännas obehagligt i munnen, så kan tandköttet kring tandstenen bli inflammerat vilket kan leda till sjukdomen paradontit (tandlossning).

Hur ofta behöver man ta bort tandsten?
Generellt rekommenderar vi att man låter en tandhygienist ta bort tandsten en till två gånger per år men det varierar.

Narkostandvård

Om du känner obehag över att gå till tandläkaren så finns flera behandlingsvägar för att du ska känna dig trygg. T.ex så kan vi behandla dig under narkos. 

Narkostandvård

Varför narkosbehandling?

Vissa patienter kan ha problem med att i vaket tillstånd få vissa behandlingar utförda. Då är narkos en trygg lösning.

Inför ditt besök med narkostandvård

För oss är det viktigt att du känner dig trygg och säker genom hela behandlingen. Efter en framtagen behandlingsplan med din tandläkare kontaktas du av narkosläkaren som går igenom ditt medicinska tillstånd. 

Gör mer på kortare tid

Här på Bene Tandvård har vi vårt egna tandtekniska laboratorium, där vi kan tillverka det vi behöver direkt under behandlingen. Det innebär att vi kan göra mer på kortare tid och därmed minimerar antalet gånger du behöver bli sövd. Jämfört med “vanlig” tandvård kan vi ofta utföra behandlingar som hade krävt flera besök på en och samma dag.

Även rotbehandlingar med hjälp av mikroskop kan med fördel utföras under narkos.

LÄS MER OM NARKOSTANDVÅRD HOS 1177:


NARKOS

TANDVÅRDSRÄDSLA HOS VUXNA


Frågor och svar om narkostandvård

Varför ska man behandlas under narkos?

För att genomföra en behandling som i vaket tillstånd inte är möjlig, så är narkos nödvändig.

Vad kostar det att behandlas under narkos?
Narkos är vanligtvis inte ersättningsberättigat via Försäkringskassan. Priset för narkos är 5500 kr per påbörjad timme utöver tillkommande tandvårdskostnader.