Rotfyllning

Vad innebär rotfyllning?

När tandens nerver blivit infekterade eller blottlagda måste man ibland göra en rotfyllning. Det innebär att tandens pulpa måste tas bort och rotkanalerna fyllas igen. Behandlingen görs vanligtvis på ett besök, men ibland kan man behöva komma till tandläkaren två gånger. Rotfyllning är en behandling med oförtjänt dåligt rykte. Många av våra patienter har blivit förvånade över hur smidigt behandlingen gick.

Behöver tanden rotfyllas?

Om du behöver en rotfyllning eller inte avgör tandläkaren vid undersökningen. Oftast krävs rotfyllning när tanden har fått ett kraftigt slag eller om det har blivit ett djupt hål i den.

Bli av med din tandvärk

Får du akut värk kan det ibland bero på en infektion i tandnerven där kroppens eget försvar inte kommer åt bakterierna. Då måste tanden göras ren och rotkanalerna fyllas igen.

Få bort infektionen

En tandinfektion kan vara akut eller kronisk. Om infektionen är akut kan du få feber, svullnad och kraftig värk. Är infektionen kronisk har processen pågått i tysthet under lång tid utan att du fått några besvär. Oavsett infektion måste tanden behandlas med en rotfyllning eftersom bakterierna annars kan sprida sig till andra delar av kroppen.

Hur fungerar en rotfylld tand?

Efter en rotfyllning blir tanden lite skörare men den kan fungera utmärkt i många år. I vissa fall kan man välja att stärka tanden med hjälp av ett kolfiberstift och en omslutande porslinskrona.

Prata rotfyllning med oss

Har du funderingar eller frågor – om rotfyllning eller om något annat – är du alltid välkommen till oss för en kostnadsfri konsultation.


Öppettider:

Måndag - torsdag: 7.00-19:00
Fredag: 7.00-15.30


Här finns vi

Bene Tandvård
Artillerigatan 16
114 51 Stockholm
Telefon: 08-611 65 60

info@benetandvard.se


Kontakta oss
Facebook
Facebook
INSTAGRAM