TANDLOSSNING

En av våra vanligaste folksjukdomar

Tandlossning är en infektionssjukdom som leder till att tändernas fäste i käken långsamt förstörs. Om den inte behandlas i tid kan resultatet bli att tänderna lossnar. Sjukdomen kallas också parodontit, som betyder inflammation i tandens fäste.

Boka tid hos oss

Varför får man tandlossning?

Det finns ett antal faktorer som kan öka risken för tandlossning:

  • Ärftlighet kan spela in
  • Rökning innebär en stor risk
  • Att man äter dåligt och är stressad
  • Ett nedsatt allmäntillstånd
  • Sjukdomstillstånd som har inverkan på immunförsvaret, exempelvis diabetes

När får man tandlossning?

Tandlossning är vanligare hos äldre än yngre personer och har oftast ett långsamt förlopp. Det händer även att yngre individer drabbas och ibland kan perioder med mycket snabb försämring förekomma. Om du är orolig, hör gärna av dig istället för att gå och fundera. Det finns mycket hjälp att få.

Hur behandlar man tandlossning?

När man misstänker tandlossning gör tandläkaren en undersökning av tänderna och tittar på dina röntgenbilder. På röntgen kan man se om tandbenet kring tänderna börjat luckras upp eller sjunka undan.

För att stoppa förloppet behandlas man sedan av en tandhygienist som informerar om hur tänderna ska rengöras på bästa sätt. Det är viktigt att all tandsten och alla bakterier avlägsnas. Beroende på hur mycket tandsten som finns och hur långt sjukdomen har gått, kan det behövas flera besök. När all tandsten försvunnit och patienten kan sköta sin munhygien optimalt så stannar sjukdomen i de flesta fall av.

I en del fall kan det vara bättre att kirurgiskt öppna upp tandköttet för att lättare komma åt att göra rent. Man kan också påskynda läkningen genom att behandla tandköttet med laser.