ROTFYLLNING

Vad innebär rotfyllning?

När tandens nerv blivit infekterad eller blottlagd kan en rotfyllning behöva göras. Det innebär att tandens pulpa tas bort och rotkanalerna fylls igen. Behandlingen görs oftast på ett besök, men ibland kan man behöva komma till tandläkaren två gånger. Rotfyllning är en behandling med oförtjänt dåligt rykte. Många av våra patienter har blivit förvånade över hur smidigt behandlingen gick. Se gärna informationsfilmen om rotfyllningar nedan

 

Boka tid

Bli av med din tandvärk

Får du akut värk kan det ibland bero på en infektion i tandnerven där kroppens eget försvar inte kommer åt bakterierna. Då måste tanden göras ren och rotkanalerna fyllas igen.

 

Få bort infektion

En rotfyllning krävs om tanden har blivit infekterad. Detta kan inträffa om tanden har fått ett kraftigt slag eller om det har blivit ett djupt hål. Om en rotfyllning är nödvändig eller inte avgör tandläkaren vid undersökningen.

En tandinfektion kan vara akut eller kronisk. Om infektionen är akut kan du få feber, svullnad och kraftig värk. Är infektionen kronisk har processen pågått i tysthet under lång tid utan att du fått några besvär. Oavsett infektion måste tanden behandlas med en rotfyllning eftersom bakterierna annars kan sprida sig till andra delar av kroppen.

 

Hur fungerar en rotfylld tand?

Efter en rotfyllning blir tanden lite skörare men den kan fungera utmärkt i många år. I vissa fall kan man välja att stärka tanden med hjälp av ett kolfiberstift och en omslutande porslinskrona.

 

 

Remissinstans för rotfyllningar

Vi tar emot remisser från andra tandläkare som vill ha hjälp med rotfyllningar. Vår tandläkare Anna Berg är en erfaren och duktig tandläkare med särskilt intresse för rotbehandlingar. Hon har under många år jobbat som remissmottagare för rotfyllningar och jobbar även som lärare på Karolinska Institutet.